Voor een sabbatical in Saint Père sous Vézelay ga je in de herfst, de winter of de lente. Elk jaargetijde heeft zijn bekoring. De herfst met haar kleuren, het verstilde landschap in de winter, het langzaam losbreken van de natuur in de lente. Tijdens je wandelingen over oude pelgrimroutes door bossen en weiden duikt het middeleeuwse, ommuurde stadje Vézelay steeds weer op achter een heuvel of bos. De pelgrimroute loopt helemaal naar Santiago de Compostella, maar velen liepen vroeger speciaal naar de Madeleine van Vézelay. Boven op de berg ligt de oude 'kathedraal' van Madeleine, een wel heel bijzonder gebouw. Deze kerk is namelijk gebouwd als een symbolisch universum, oneerbiedig gezegd, een middeleeuws soort religieuze kermisattractie. Door er naar binnen te gaan, en de symboliek te ondergaan, leer je iets over onze middeleeuwse voorouders, over religie, over het leven zelf. Buiten het seizoen is het er lekker rustig. De kerk en haar crypte liggen er dan vaak verlaten bij.
Het leuke van deze sabbatical in Vézelay is de vrijblijvendheid. Je bent vrij om te bepalen of en hoeveel je wat in de Madeleine (of een van de andere religieuze plekken in de buurt) te zoeken hebt. Je hebt je eigen plek, en er is dus geen enkele dwang of bemoeizucht. In het huis vind je allerlei boeken over Vézelay, die je bij het haardvuur kunt bekijken.

 

Tijdens de vele missen van de prachtig zingende zusters en broeders lopen de gelovigen en de eventuele toeristen naar believen in en uit. En iedereen denkt en beleeft er het zijne van. De opvoering van het eeuwen oude religieuze spektakel, is voor de een het hebben van de meest directe manier van contact met God, voor de ander een hoogstaand spel, waarin de kunst van de religieuze vervoering wordt beoefend, voor nog weer een ander een merkwaardige uiting van menselijke gekkigheid. Hoe dan ook, interessant blijft het.

Tegenwoordig, in deze geseculariseerde tijd, is het genoegen in de crypte te zijn vaak aan jou alleen. In de week dat je in Saint Père verblijft kan het ook jou min of meer om Vézelay gaan. Wandelingen neigen vanzelf uit te komen Vézelay, alwaar je dan, kort of langer, de kerk en haar crypte kunt aandoen, of een van de andere prachtige religieuze plekken kunt bezoeken. Die plekken in en rond de Madelène bieden volop inspiratie voor de zin- en rustzoeker.
Zo ligt net buiten Vézelay de begraafplaats, met een heel oud en mooi deel, en een schitterend uitzicht. Op de helling, richting Asquins heb je de middeleeuwse kapel van de Fransciscanen. De deuren zijn altijd open. Ooit was het een verzamelplaats van kruisvaarders die op weg gingen naar ‘het beloofde land’. Vézelay is een ontdekkingstocht, een pelgrimsreis rond een plek die beetje bij beetje haar geheimen prijs geeft. De symboliek onderga je niet alleen door haar te ontdekken, te ontcijferen soms, maar ook door haar op je in te laten werken. Vezelay trekt gelovigen en niet-gelovige geïnteresseerden - want je hoeft niets te geloven om toch iets van het religieuze in Vezelay te kunnen beleven. Zie verder over dit laatste: www.flirtenmetgod.nl.

 

 

 

VÉZELAY
door GUILLAUME VAN DER GRAFT
.
Wat ik nog weet van Vézelay
ik was er veertien jaar geleden,
ik sliep in een bed met koperen knoppen,
de straat liep met slordige stenen omhoog.
 
Achter de muren woonden geuren
van hout, hooi en brood, een franse zomer,
aan het eind van de straat als
een hoofd op een hals,
edele schedel, uitgewoond denkhuis,
een breinschelp:
de kerk.
 
Rondom: de bergen op een afstand
met zoveel bomen op de been
langs de hellingen stromend door het dal
als middeleeuwen vol pelgrims.
 
Ik zou daar een herfst lang moeten wonen
als een ex libris in een boek,
voor het raam van een kamer met koperen knoppen
een leesmeubel in hotel de la poste
 
om de herinnering te horen
tussen de bogen en de bomen,
de bossen langzaam te zien verkleuren,
de aarde uiit te laten spreken
 
en antwoord te geven op papier.

 

 

Het pad van Asquins naar het huis. 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

     

 

 

 

 

 

 

This site tracked by OneStat.com. Get your own free site tracker.