Pierre Perthuis
       
 

 

De oude brug over de Cure, waar hoog boven nog een moderne brug loopt. De oude brug heet 'le pont roman', maar romaans is hij waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk is de huidige uit 1770. De nieuwe brug erboven is van een eeuw later. Over de oude brug kun je stroomopwaarts lopen, een prachtige wandeling door het bos dat op de stijle hellingen aan weerskanten omhoog loopt. Aan je rechterhand de wildstromende rivier, en na een paar kilometer over het pad met de naam 'Voi Agrippa (al in 356 ergens genoemd) kom je bij een ru´ne van een watermolen met bijgebouwen. Deze molen (Moulin le Gingon) is ook heel oud, in 1325 was hij al in bedrijf, en hij is gestopt in 1925. Nog wat verder stroomopwaards ligt de stuwdam (barrage de Malassis), vanwaar aan de overkant kano's in het water kunnen worden gelaten. Loop je nog verder dan kom je bij Cure, een schilderachtig dorp met een cafÚ. Maar voordat de weg begint, kun je nog van een prachtig uitzicht genieten.

Ga je over de hoge brug, dan heb je rechts, bij het monument voor de Eerste Wereldoorlog, een uitzichtpunt. Verderop vindt je aan de linkerkant een afslag vanwaar je naar de 'Roche percee' kunt lopen (hieronder).

 

 

 Naar deze rots is pierre perthuis oorspronkelijk genoemd - 'Petra Pertuisa'. Het gat van 6 bij  8 meter is een geologische merkwaardigheid. Ernaast is een klein grotje, een vroege poging tot een mijn. Men hoopte er ook zink te kunnen winnen, maar de concentraties waren zo laag dat men het heeft opgegeven. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de vallei van de Cure en op het dorp.

In het dorp, net voor de nieuwe brug liggen de ru´nes van een oud kasteel. De gevangenis is nog redelijk in tact. Het kasteel was er al meer dan 1000 jaar geleden...